Semangat kesetiaan.

Saturday, January 28, 2012

Well basically today, i went to modul 4. Modul ni every sem ada. Why modul is exist in UiTM? Pls ask em not me. But for me, modul ni adalah penting sebab ianya dapat memberi info yang mungkin kita tak tahu and to get to know the seniors and other friends from the other faculty. Eh sekarang Melda kan dah last sem, why melda pergi modul 4?? WHY? because last sem, masa modul 4, i went to Sarawak for shooting JJCM with abang Qi. They booked me first before the letter from HEP came out untuk hadir ke modul 4. Plus, ticket flight dah beli, so i decided to replace my modul this sem. Ok, Modul 4 hari ini berkisahkan tentang 'Semangat Kesetiaan'. -____- Alamak bosannya topik, cer topik bisnes ke, topik hari kiamat ke best jugak. BUT! This topic telah memberi impak kepada diri saya, student yang lain kat dalam tu tak surelah pulak. Macam biasalah kalau ada modul/ceramah topik, orang melayu (bukan semua) ada je benda nak bercakap, bergosip, tak tahu nak hormat orang depan. I did take note some of the things yang dia cakap. Siapa dia? Dia tak hensem, dia sendiri mengaku, gigi tinggal satu je upper teeth, lewat 60-an. He's doing Phd, kat mana? Lupa dah sorry :p Ini apa yang dia cerita, dulu, masa dia STP, mak bapak dia suruh study nak dekat exam dah, but he refused and said "Biarlah, orang tahu lah orang yang nak ambil periksa!" Macam kenal tak ayat ni? I admit, masa dulu pernah cakap macam ni to my parents. Menyesal, tapi dah minta maaf dah :D Ok sambung balik cerita penceramah tu. At last, he failed. But now, he got 3 cars, well studied, gaji pun masyuk, tapi mana ibu bapa dia? They passed away. Dia sedih sebab masa dia dah berjaya, dia tak dapat nak share dengan ibu bapa dia. This is quite sad, i can see his eyes were glassy. So back to the points that i took. First, he said we have to be loyal to ourselves. Trust yourselves. Percaya diri, yakin diri we can make it to the top! Dia juga cakap yang melayu cannot be on time. Solat? mungkin ada juga yang melengah-lengahkan. Indeed, the point is there. Lagi dia kata, 'DO NOT FOLLOW ANY TREND, unless you did a research'. ok yang ni sentap sikit. Salahkah saya bertudung dengan cara begini, salah ke aku pakai palazzo pants? Tepuk dada tanya selera, as long ia tidak bercanggah dengan agama. He did give some examples macam dying your hair, why dont you just proud with your originality? Lagi contoh dia bagi, kalau hujan, anak melayu (tak semua) suka jadikan ia alasan untuk tak hadir ke kuliah ataupun datang lambat. He said make it as a challenge/adventure! Jadikan ia satu rintangan yang kita boleh hadapi. Dont just give up. Another thing that caught my attention is, Melayu suka assume. Contohnya, perempuan tu drive kereta mercedes, a few might think "eleh.. ada sugardaddy lah tu!" "Alaa.. daddy dia punya.." so what? If they can afford, so what? Did you asked em? Did you asked em macam mana mereka berjaya mendapat kemewahan itu? Im sure they're struggle for it! Tapi jangan pula kita dah reach the top, kita bermegah. Dont be like that. Unfortunately, ramai melayu macam tu. They keep to emselves. Tak nak tolong bangsa sendiri. Kalau nampak pengemis, tarik muka. Walhal, ada sesetengah yang minta derma tu, nak tolong anak-anak yatim sekolah dia. Thus, we should help them. Kalau tak nak derma pun, at least belanja lah mereka makan dan minum di situ. Another thing is, saya kurang pandai bab politik ni tapi, hakikatnya politik lah yang memisahkan orang melayu. i think it is a fact! Jadi, konklusinya di sini, we have to stay true to ourselves, berusaha, bila dah berjaya jangan lupa diri, dan tolong bangsa sendiri. Penceramah tu juga berpesan, we have to use our brain. Both brain! Kena ada critical thinking. 'Orang yang berjaya, they use fullset of brain'. iaitu otak kanan, dan kiri. Hmmm.. Thats it for today, im off to Subang, gonna send braces for my customer. and one more thing, 'Orang yang selalu complain, tak pernah bersyukur dengan apa yang ada di sekelilingya.' Wassalam..

You Might Also Like

0 comments

Subscribe

Followers

Youtube Channel