I managed to EBF for 1 year old. Tips?

Tuesday, January 10, 2017



Yes, alhamdulillah sangat dan tak sangka dan tak pernah termimpi menyusukan anak sehingga beliau satu tahun. Satu tahun yang penuh pancaroba and I passed.
Dulu Melda rasa bottle-fed yang normal, yang Breast Feed (BF) tu yang abnormal. Nampak orang BF in public rasa macam orang tu kekampungan sikit (jahilkan) tak tahulah kan kalau ada orang fikir sama macam ni juga. Yelah dulu mana ada nursing-cover, makcik2 tu selak je.
But this thought changed after I have ilmu pasal breastfeeding.
Berapa orang kat sini yang niat nak BF anak tapi tak cari pun ilmu mengenai BF?
Itulah pentingnya ilmu. Kenapa dalam Islam pun Ibu wajib menyusukan anaknya sehingga dua tahun? So these WHY questions yang buat Melda banyak membaca dan rujuk pada pakar laktasi. Tapi Melda pun tak akan tahu kalau teman2 fb tak invite masuk dlm group2 BF di Facebook. Terima Kasih sangat! They are part of my BF journey. (You know who you are).
So I always got ths kind of questions.
"Oh masih ada susu?"
"Wah kurus pun ada banyak susu ya?"
"Macam mana buat kerja kalau macam selalu nak bgayut?"
Trust me, dah pro dah nak jawab soalan2 ni.
Alhamdulillah, if there is a will, there is a way. Usaha tangga kejayaan. 
One thing i dont like is when people taksub sangat about Breastfeeding and they discriminate. Lack of empathy will make you that way. 
But my journey would not be this easy if I dont have my true supporter which is my husband. He is truly supportive. Alhamdulillah juga masih wujud suami yang mencari nafkah sendirian dan membiarkan isteri fokus pada anak. I am forever grateful. One more thing that I love about breastfeeding, it is actually very economic, saves you alot of cash. Wait, there's more! You can save money from spending extra bed, your kid is sleeping with you and in the middle of the  night, there's no sleep walking while making their milk. You simply selak and latch on hehhehe. So are you or will you do breastfeed until the age of 2? Answer is yours. No one can judge you. Youre a mother, and you know whats best :)

You Might Also Like

0 comments

Subscribe

Followers

Youtube Channel