Ganti Puasa

Wednesday, June 16, 2010

Haiiiiiii Assalamualaikum! hehe Its already Rejab! My mum and I decided nak ganti puasa+puasa sunat sekali gus. Mula2 macam musykil siket boleh ke puasa ganti+puasa sunat sekali gus? Mcm biasa search google JUMPA! Ada ustaz in one blog ni cakap bolehhh tapi kalau separate kan lagi bagus banyak pahala! Banyak kelebihan dalam bulan rejab ni kalau kita puasa. Pada siapa yang tak tahu, boleh la baca kat bawah ni. Alhamdulillah.. today dah masuk 3 hari puasa :D i made it! Mula2 tu rasa mcm berat je nak puasa biasala setan banyak! Tapi melda bangun and I managed to fight that penyakit Malas! :D Kalau dulu lepas sahur je terus berat je mata masuk bilik tidur then i missed zohor jugak. haha teruk kan? Now macam senang je nak semayang :) esp subuh. So marilah kita berpuasa kerana banyak pahala yang kita dapat untuk bekalan akhirat. have fun, have fun jugak bro, Tuhan kena ingat jugeee :) Renung2 kan dan selamat beramal! :))

Sabda nabi S.A.W : “Sesungguhnya bulan Rejab itu bulan Allah, bulan Syaaban itu bulanku dan bulan Ramadhan bulan umatku.”

Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

Puasa 3 hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

Puasa 4 hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur. Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercaya muka.

Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

Puasa 8 hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH, maka tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

Puasa 19 hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.


Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu.

You Might Also Like

1 comments

Subscribe

Followers

Youtube Channel