30days before i call myself as a hijaber

Saturday, November 05, 2011

"Alamak! dah 23 september!" Tersentap hati ini apabila melihat tarikh pada menu phone saya. "Solat subuh tak buat, apa nak jadi aku ni?" Bisik hati ini lagi. Kadang2 rasa malu dengan diri sendiri, solat subuh liat nak bangun, memang satu hari mesti ada saja solat yang tertinggal. Lg 30 hari aku dah nak pakai tudung. Apa hanya luaran sahaja yang bakal berubah? *Lempang pipi kuat2. (tak ada lah kuat sangat sampai merah2 :p) Esok harinya, Melda minta mak untuk gerak Melda sungguh2, kalau xbangun lagi, cubit kaki, tak bangun jugak ambil air, siram. Tapi mak tak lah siram, dia percikkan air ke muka. TERIMA KASIH MAK! Akhirnya, saya berjaya bangun, menghancurkan rantai2 besi yang diikat pada badan ini oleh makhluk Allah yang sering buat kita malas, siapa lagi kalau bukan si SYAITON! Alhamdulillah, hari2 berikutnya mak buat benda yang sama. Alarm phone saya memang tak boleh harap! *lol kesian phone tu. Bukan apa, kadang2 kita tak perasan bila kita tidur, phone tu kehabisan bateri jadi tak dapatlah nak gerak kita bangun. Hmm kalau nak cerita pasal persediaan nak mengubah diri ni dari bulan september tu tersangatlah panjang ceritanya. Jadi melda buat dalam bentuk point. Just to share what I did in the past few months sebelum saya menjadi diri saya pada hari ini. Namun, diri ini tidak lah se'perfect' mana. Cuma ingin menjadi anak yang berbakti kepada ibubapa, adik yang baik kepada kakak dan abangnya, rakan yang boleh dipercayai, serta hamba Allah yang sering mengingatiNya. Bagi mereka yang mahu membuat perubahan, Alhamdulillah, ketahuilah kamu bahawa ia merupakan satu hidayah daripada Allah s.w.t tapi harus ingat bahawa
perubahan memerlukan atleast a small step forward. I believe, kalau niat sahaja tanpa membuat perubahan walaupun sekecil kecil zarah, niat itu tidak akan tercapai sampai bila-bila.


1. Sebelum ini, memang melda akui, banyak dalam almari baju yang tak cukup kain.
Jadi, melda kenalah shopping sikit (apa yang perlu sahaja) macam inner baju dan kain. Sekarang ni my point of view dah lain, kalau scarf itu mahal dan berkualiti apa salahnya berbelanja lebih untuk menutup aurat bukan?

2. Solat kalau boleh jangan tinggal, walaupun ada lagi sifat malas tu tapi kena cuba lawan! Kalau tak lawan, sampai bila2 lah tak solat. Mesti mahu solat!

3. 2 is better than one. Kadang2 kita berseorangan di rumah, tak ada siapa nak gerak solat subuh dan solat2 waktu yang lain. Kalau ada phone buat alarm letak sebelah telinga kanan. Ambil pula jam tangan yang boleh buat alarm, set alarm, letak sebelah telinga kiri. Ada lagi alarm clock? Letak atas dahi -____- kalau tak bangun juga, tak tahulah..

4. Hari tu, beberapa minggu lepas, makcik melda telah kembali ke rahmatullah. Jadi melda dan papa pulang ke kampung, dapat lah jumpa saudara mara. *Selalunya memang kita dapat berkumpul ramai-ramai bila hari raya dan jika ada saudara yang telah meninggal dunia. Sehari selepas selesai pengkebumian, papa decide tak nak balik Shah Alam lagi, jadi melda jalan2 lah dengan cousin di bandar Taiping. *Fyi, cousin melda gila novel. So teman dia ke kedai POPULAR. Terjumpa satu tafsir Al-Quran yang bersaiz poket, affordable dan mudah difahami. Kata cousin Melda, terjemahan dari Rasm Uthmani adalah yang terbaik, so tanpa berfikir panjang melda terus beli. Bila dah sampai rumah, belek2 memang bagus, siap ada info tajweed :D

5. Ada satu lagi cara mudah untuk kita keep update waktu solat! Im sure, nowadays ramai yang pakai 'smartphones' dan Iphone yang menjadi kegilaan ramai. Zaman dah maju, phone dah canggih apa salahnya kita download apps Solat, Al-Quran macam2 lagi lah. Translation Al-Quran pun ada dalam bahasa inggeris yang boleh di download secara percuma.

6. Melda jatuh sakit pada hari apatah dah lupa :p. Sakit perut yang teramat sgt di sebabkan kecuaian diri sendiri. Sakit perut yang setiap minit nak ke tandas. Siapa yang pernah kena tahu lah macam mana rasa. Namun, melda cuba juga untuk melakukan solat, berdoa agar disembuhkan. Memang tak ada selera langsung satu hari tu, minum air je. Minum pun keluar balik -___-. tanpa mangambil sebarang ubat, dengan berkat kesabaran dan doa, Allah terus sembuhkan sakit pada esok harinya. Syukur Alhamdulillah, Allah itu Maha Mendengar, lagi Maha Mengasihani.

Itu sahajalah kisah yang dapat dikongsikan bersama. Ramai yang dok tanya kat twitter, kat facebook, bbm, 'Melda dah bertudung?' Dengan bangganya Melda akan jawab, 'YES I AM'. Terima kasih kepada Allah kerana telah membuka hati ini dan melapangkan minda ini. Kepada mereka yang belum bertudung, jangan putus asa untuk berdoa agar dibukakan hati. Dulu melda takut sangat dah bertudung nanti migraine senang dapat. Alhamdulillah, so far tak datang dah migraine tu. Segalanya terletak pada hati masing2. Fi Amanillah. InsyaAllah ada masa, melda update lagi :) Thanks for reading!

You Might Also Like

0 comments

Subscribe

Followers

Youtube Channel